Sådan håndterer du tennisalbue effektivt

Tennisalbue er en tilstand, som mange mennesker oplever på et eller andet tidspunkt i deres liv. Det er ikke kun noget, som tennisspillere lider af; det kan ramme enhver, der bruger sine arme og hænder gentagne gange i lang tid. I dette blogindlæg vil vi dykke ned i, hvad tennisalbue er, hvordan man kan identificere det, og vigtigst af alt hvordan man kan håndtere og forebygge det.

Hvad er tennisalbue?

Tennisalbue, også kendt som lateral epikondylitis, er en betændelsestilstand i senerne i albuen. Det skyldes ofte overbelastning af musklerne i underarmen, som er ansvarlige for at rette og løfte hånden og håndleddet. Denne tilstand opstår normalt efter gentagne belastende bevægelser.

Symptomer på tennisalbue

De mest almindelige symptomer på tennisalbue inkluderer smerter og ømhed på ydersiden af albuen. Smerten kan stråle ned i underarmen og håndleddet, hvilket gør det svært at udføre simple opgaver som at ryste hænder, løfte en kop eller dreje en nøgle.

Årsager til tennisalbue

Tennisalbue skyldes ofte gentagne bevægelser og overbelastning af underarmens muskler og sener. Dette kan ske ved aktiviteter som at spille tennis, men det er også almindeligt hos personer, der arbejder med værktøj, udfører havearbejde eller bruger computeren meget.

Behandling af tennisalbue

Når du først har identificeret symptomerne på tennisalbue, er det vigtigt at tage skridt til at behandle det korrekt. Der er flere metoder, som kan hjælpe med at lindre smerter og fremme heling.

Hvile og isbehandling

En af de første trin i behandlingen af tennisalbue er at hvile den berørte arm og undgå aktiviteter, der forværrer smerten. Anvendelse af ispakninger på albuen i 15-20 minutter ad gangen flere gange om dagen kan også reducere inflammation og smerte.

Stræk- og styrkeøvelser

Når de akutte smerter er aftaget, kan strækøvelser og styrketræning af underarmens muskler være gavnlige. Disse øvelser kan hjælpe med at genoprette fleksibilitet og styrke, hvilket kan forhindre fremtidige episoder af tennisalbue. En fysioterapeut kan skitsere et specifikt øvelsesprogram.

Forebyggelse af tennisalbue

Forebyggelse er altid bedre end helbredelse, og der er flere måder at reducere risikoen for at udvikle tennisalbue på.

Korrekt teknik og udstyr

Hvis du deltager i sportsaktiviteter som tennis, er det vigtigt at bruge korrekt teknik og passende udstyr. Forkert kropsmekanik og dårlig teknik kan øge belastningen på underarmens muskler og sener, hvilket kan føre til tennisalbue.


Tennisalbue kan være en smertefuld og invaliderende tilstand, men med de rette behandlinger og forebyggende foranstaltninger er det muligt at lindre symptomerne og forhindre fremtidige episoder.